Načo nám je rekuperácia?

02.10.2015 18:32

 

Rekuperácia vzduchu JE NEVYHNUTNÁ. Prečo?

Pasívna stavba sa stavia tak, aby obálka domu bola čo najvzduchotesnejšia z niekoľkých dôvodov: 

°drevostavba

Je nežiadúce, aby sa pary z vnútorného prostredia dostávali do stien, v ktorých je izolácia. 

Takýmto spôsobom by izolačná schopnosť materiálu prudko klesala a teda nefungovala. 

Okrem toho by táto vlhkosť za roky mohla mať vážny vplyv na kvalitu nosnej drevenej konštrukcie - na statiku domu.

°murovaná stavba

Tak ako aj pri drevodome je vzduchotesnosť obálky domu dôležitá preto, aby sa  teplo z vykurovaného prostredia NEVYFÚKALO do vonkajšieho prostredia. 

°Blower-door (BD) test

Ten sa robí v pasívnych domoch pri 50 Pa, čo zodpovedá vetru okolo 9 m/s, teda cca 30 km/h. Je z praxe prípad dvoch rovnakých novostavieb postavených rozdielnym spôsobom tou istou firmou. Prvá je postavená v pasívnej forme a druhá je postavená tzv. "bežným" spôsobom. Rozdiel vo vzduchotesnosti obálky domov bol takmer 10-násobok!

Príklad: http//.stavba.tzb-info.cz/pasivni-domy/13210-zkusenosti-s-prevodem-typoveho-rodinneho-domu-na-pasivni-standard

 

Výnimočne utesnený dom v pasívnom štandarde NEMÁTE ŠANCU spoľahlivo vyvetrať. Je z praxe známy prípad, kedy dom v pasívnej forme bez rekuperácie začal po čase kvôli zanedbaniu vetrania plesnivieť. Museli otvátať okná každú chvíľu.

 

Vetranie zabezpečuje rekuperácia. Jej základné prvky (výmeník, ventilátory) spoľahlivo vyrába pár významných svetových výrobcov. Počet namontovaných jednotiek je v dnešnej dobe značný a "muchy" sú vychytané. Ak sa nejaké problémy objavia, okažite ich užívatelia pranierujú na rôznych fórach a my ostatní sa radi poučíme.

 

Doteraz som písal o prechodnom období jar/jeseň a o zime!

Leto je iné, vtedy si okná včas ráno a večer po znížení vonkajšej teploty otvoríme a vetráme koľko potrebujeme. Toto je účinné chladenie domu ZADARMO.